מספר דגשים לחוזה מקרקעין בעת משבר הקורונה
בשעה טובה ומוצלחת מצאתם את הדירה שאתם רוצים לקנות. המיקום מצויין, המחיר טוב, השכנים נאים בעינכם ואתם ממש רוצים לחתום על העסקה. אך אתם חוששים ממשבר הקורונה.
להלן מספר טיפים חשובים הנוגעים למשבר הקורונה אשר יכולים להגן עליהם ולמנוע מכם להגיע להפרת הסכם.
בדרך כלל בחוזה מכר ישנו סעיף הדוחה את המועדים הקבועים בחוזה עקב עיצומים, שביתה או השבתה של בנקים, טאבו ושל גופים רלבנטיים אחרים. מטרת הסעיף הינה לדחות את חיובי הצדדים הקבועים בחוזה עקב העיצומים, השביתה ו\או השבתה במידה ועקב כך נמנע מצד לבצע את חיוביו על פי החוזה (כגון: תשלום למוכר, רישום הערת אזהרה ועוד) וזאת מבלי שהדבר יהווה ההפרה של ההסכם על ידי מי מהצדדים לחוזה.
עקב משבר הקורונה אני דואג להכניס לחוזה המכר "סעיף קורונה" אשר מגן על הצדדים להסכם כך שאי ביצוע התחייבות של צד במועד הקבוע בחוזה עקב משבר הקורונה תגן עליו והדבר לא יחשב כהפרת הסכם.
ישנה חשיבות רבה להוספת "סעיף קורונה" לחוזה המכר, שכן, חתימה על הסכם בתקופת משבר הקורונה מבלי ליתן לכך התייחסות ספציפית בחוזה יכולה להתפרש, כי חרף המשבר מצאו הצדדים לחתום על החוזה. לאמור, מבחינת הצדדים למשבר הקורונה לא צריכה להיות השפעה או השלכות על ביצוע חיובי הצדדים על פי ההסכם ואין במשבר הקורונה כדי להוות סיבה לדחיית חיובי הצדדים על פי ההסכם.
בנוסף, אני ממליץ להגדיל את טווח מועדי התשלומים על מנת לאפשר לרוכש מרחב תמרון טוב לביצוע התחייבויותיו החוזיות. ובמידה והקונה יוכל להקדים תשלומים יוכל לעשות זאת על ידי הוספת סעיף מתאים לכך אשר ידון בהקדמת התשלומים.
דבר נוסף, בחוזה מכר נהוג ליתן לצדדים תקופת "מחילה" לפיה במידה וצד להסכם לא עמד בהתחייבויותיו החוזיות במועד הקבוע בחוזה, ניתנת לו תקופת "חסד" לקיים את התחייבויותיו מבלי שהדבר יחשב הפרת הסכם. לאור משבר הקורונה אני ממליץ לגדיל את תקופת החסד ובכך לאפשר לצדדים לחוזה מרחב תמרון טוב לביצוע ההסכם מבלי שיגיעו להפרה של ההסכם.
חשוב לדעת, כי נכון להיום משבר הקורונה אינו דוחה את מועדי הדיווח למיסוי מקרקעין בגין העסקה וכן אינו דוחה את מועדי התשלום של מס רכישה (ככל ויש) וכן את מועד התשלום של מס שבח (ככל ויש). היום במיוחד חשוב לבדוק את חיובי המס החלים על העסקה ולהיערך בהתאם.
אין באמור לעיל כדי להוות חוות משפטית או ייעוץ משפטי וכל מקרה צריך להיבחן לגופו. אין באמור לעיל כדי לקיים יחסי עו"ד לקוח.
לצורך קבלת חוות דעת משפטית יש לפנות לעו"ד המתמחה בתחום.
בהצלחה ושפע של בריאות
דניאל טויטו, עו"ד ונוטריון